## ## ## ## ## ## ## ## ## ## ##

ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΒΙΛΑ ΒΟΪΔΟΚΟΙΛΙΑ

Περιοχή Natura

Περιοχή Natura

(Απόσταση από Βίλα Βοϊδοκοιλιά
- 2 χλμ)
Κολύμπι σε καταγάλανα νερά και σε πλήθος παραλίων.

Υδροβιότοπος Γιάλοβας

Υδροβιότοπος Γιάλοβας

(Απόσταση από Βίλα Βοϊδοκοιλιά
- 3 χλμ)
Ο υδροβιότοπος της Γιάλοβας, αποτελεί το νοτιότερο διεθνούς σημασίας υδροβιότοπο των Βαλκανίων. Είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα "Life Natura", καθώς αποτελεί σταθμό για πολλά είδη μεταναστευτικών πτηνών. Θεωρείται προστατευόμενη περιοχή με συνολικά 258 είδη εκ των οποίων τα 79 περιλαμβάνονται στο «Κόκκινο βιβλίο» (η υπό απειλή ελληνική ορνιθοπανίδα). Στο σημαντικό αυτό υδροβιότοπο λειτουργεί Ενημερωτικός Σταθμός από όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει ερωδιούς, τουρλίδες και κίρκους, ψαραετούς, καθώς και το μοναδικό είδος χαμαιλέοντα στην Ευρώπη.

Καταρράκτες Βάλτας

Καταρράκτες Βάλτας

(Απόσταση από Βίλα Βοϊδοκοιλιά
- 13 χλμ)
Κοντά στο Δ.Δ. Βάλτας 5 χλμ. βόρεια των Γαργαλιάνων βρίσκεται το δάσος της Βαλτας όπου το διασχίζει ποτάμι με πανέμορφους καταρράκτες και λίμνες που δημιουργούνται στις όχθες του. Παράλληλα με το ποτάμι διασχίζει το δάσος και το παλιό μονοπάτι το οποίο χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Βάλτας και της γύρω περιοχής ως πέρασμα για να φτάσουν στα Φιλιατρά. Στον απέναντι λόφο που ονομάζεται Καστράκι έχουν ανακαλυφθεί ίχνη προϊστορικού οικισμού και ένας τύμβος με κιβωτιόσχημους τάφους που δεν έχει ακόμα ανασκαφεί. Επίσης υπάρχουν τα ερείπια ανακτόρου που το κατοικούσε η Helena De Bruyeres ή επονομαζόμενη "Κυρά της Μώραινας", γυναίκα του βαρόνου της Αρκαδιάς Εράδου, προς τιμήν της οποίας ονομάστηκε έτσι (Μώραινα) η ευρύτερη περιοχή. Προκειμένου να επισκεφθείτε την περιοχή, φεύγοντας από την Βάλτα ακολουθήστε των δρόμο που οδηγεί στο δρόμο Φιλιατρών - Χριστιάνων και 1,5 χλμ έξω από το χωριό στρίβετε αριστερά στην σχετική ταμπέλα. Ύστερα από σύντομο και βατό χωματόδρομο φτάνετε στον Ναό της Ευαγγελίστριας και στην είσοδο του μονοπατιού που οδηγεί στο εσωτερικό του δάσους.

Νησί Πρώτη

Νησί Πρώτη

(Απόσταση από Βίλα Βοϊδοκοιλιά
- 13 χλμ)
Aκριβώς απέναντι από τη Μαραθούπολη με φόντο το απέραντο Ιόνιο, σαν φυσικός κυματοθραύστης υψώνεται η νήσος Πρώτη. Το όνομα της νήσου πιθανόν να οφείλεται στο θαλασσινό θεό Πρωτέα, γιο του Ποσειδώνα. Σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις αποτελούσε στο παρελθόν καταφύγιο ναυτικών, αλλά και λημέρι Πειρατών, που έκρυβαν εκεί και τους θησαυρούς τους. Σήμερα το νησάκι αυτό έχει σπουδαία αρχαιολογική σημασία καθώς σώζονται ερείπια ακροπόλεως μυκηναϊκής ή προκλασικής εποχής με τείχος και κυκλικό πυργίσκο. Πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού οι οποίοι μπορούν να μεταβούν εκεί οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν με καικι από το λιμάνι της Μαραθούπολης, αποτελεί μια μοναδικού κάλλους παραλία, η Βουρλιά, που βρίσκεται μέσα σε ένα ήσυχο όρμο με πεντακάθαρα καταγάλανα νερά και λευκή άμμο. Μοναδική εμπειρία επίσης αποτελεί και η επίσκεψη στο μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου της Γοργοπηγής που βρίσκεται βόρεια της παραλίας της Βουρλιάς και συγκεντρώνει πλήθος πιστών στις 15 και στις 23 Αυγούστου. Σημαντικό αξιοθέατο είναι και o όρμος που βρίσκεται ακριβώς στη μέση του νησιού και ονομάζεται «Γραμμένο» καθώς είναι σκαλισμένες στα βράχια ευχές για καλό κατευόδιο των πλοίων. Τα νερά είναι και εκεί καταγάλανα και δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς στο κάλεσμα τους για μια δροσιστική βουτιά. Στο πανέμορφο νησάκι που βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές αλλά πολύ μακριά από την τεχνολογία, τους θορύβους των πόλεων και τα καυσαέρια εκτός του μοναστηριού δεν υπάρχουν σπίτια η ξενοδοχεία. Υπάρχει μόνο η φύση, ένας παράδεισος ηρεμίας και περιπέτειας, μια φυσική δεξαμενή ιωδίου και οξυγόνου.

Ποταμός Νέδα

Ποταμός Νέδα

(Απόσταση από Βίλα Βοϊδοκοιλιά
- 64 χλμ)
Το φυσικό όριο μεταξύ Μεσσηνίας και Ηλείας είναι η κοιλάδα της Νέδας. Η Νέδα, νύμφη κατά τη μυθολογία και θεότητα των νερών, χάρισε το όνομά της στο μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας. Το πέρασμα της Νέδας είναι τόσο μια συγκλονιστική και ριψοκίνδυνη περιπέτεια όσο και μια ευκαιρία να απολαύσει κανείς ότι η φύση απλόχερα χάρισε στη Μεσσηνία. Η Νέδα αποζημιώνει αυτούς που αποφασίζουν να ζήσουν αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία με τον καλύτερο τρόπο.

Πολυλίμνιο

Πολυλίμνιο

(Απόσταση από Βίλα Βοϊδοκοιλιά
- 35 χλμ)
Μέσα σε μια βαθιά χαράδρωση του ρέματος της μαύρης Λίμνης κρύβεται το Πολυλίμνιο, μια κλιμακωτή διαδοχή από λίμνες. Σε ένα απομονωμένο περιβάλλον βρίσκονται κρυμμένες 15 λίμνες, η καθεμιά ένας ολοκληρωμένος κόσμος, με διάφορα περίεργα ονόματα όπως Μαύρη Λίμνα, Κάδη, Καδούλα, του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας και όλες τους είναι πανέμορφες. Μαζί με φαράγγια και καταρράκτες δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολο το οποίο περικυκλώνεται από ελαιώνες και αμπέλια. Τις λίμνες ενώνουν διαδοχικοί καταρράκτες και τις σκιάζει πλούσια βλάστηση.Το μονοπάτι που είναι διαμορφωμένο με σκαλοπάτια και συρματόσχοινα στα δύσκολα σημεία έχει κάνει προσπελάσιμο στους επισκέπτες το φυσικό αυτό παράδεισο.

##

##

##

##

##

##